[1] TIDSSKRIFTET GRØNLAND Udgivet af DET GRØNLANDSKE SELSKAB Kraemerhus, L. E. Bruunsvej 10 2920 Charlottenlund Telefon ORdrup 5733 Giro 3476 Redigeret af selskabets bestyrelse (ved Hans Berg, Aqigssiaq Møller og Ib Tøpfer) Ansvarshavende redaktør INGE CHRISTENSEN Baneledet 19 2830 Virum Telefon 01 - 85 58 94 De i artiklerne fremsatte synspunkter er forfatterens egne - og står i alle tilfælde for forfatterens eget ansvar Redaktionelle synspunkter i tidsskriftet dækker ikke nødvendigvis i alle tilfælde Det grønlandske Selskabs synspunkter Forsiden: Johanne. Fot: Ib Tøpfer (1956) ANNONCEARRANGEMENT HARLANG OG TOKSVIG BLADFORLAG A-S TRYK GULLANDERS BOGTRYKKERI A-S . SKJERN Nr. 10 1973 - 21. årgang INDHOLD Guldborg Chemnitz og Verner Goldschmidt: Afvigeren og tolerancen Folmer Wisti: Grønland i farver .. . Hans Jacobi: UsukutaK .. 309 321 325 Som vi alle har følt, stiger priserne på alt meget kraftigt. Også tidsskriftet GRØN- LAND mærker inflationen, pr. 1. januar 1972 måtte vi forhøje abonnementspriserne for såvel medlemmer som ikke-medlemmer, men næsten hele den stigning blev opslugt af portoforhøjelse. Nu vil postvæsenet igen have flere penge for udbringning af tids- skriftet. Dette sammen med andre prisstig- ninger gør det nødvendigt at forhøj e abonne- mentsprisen, som årligt fra 1. januar 1974 vil blive 60 kr. for medlemmer og 84 kr. for ikke-medlemmer, begge priser er excl. moms. Bestyrelsen. Abonnenter, der ønsker GRØNLAND ind- bundet ved selskabets foranstaltning, bedes snarest efter årgangens afslutning indsende hefterne til Det grønlandske Selskab, L. E. Bruunsvej 10, 2920 Charlottenlund. [2] LEVERANDØR TIL DET T&MJ/ KGL. DANSKE HOF KONSERVES FABRIK s mnm KOMPAGNI TELEGRAMADRESSE: KONSERVES - TELEFON (09)131470 CREEIMLAIMD Havfrisk fra Grønland Grønland er den nordlige halvkugles dybfryser. En verden af sne og is afgrænset af dybe og krystalklare have. l det iskolde vand vokser fisk og skaldyr så langsomt, at de får et delikat fast kød kendetegnet på høj kvalitet. De store fiskepladser ligger tæt ved kysten. Her tilberedes fangsten på moderne virksomheder straks efter landingen mens den endnu er havfrisk. Rejer, kaviar, laks, benfrl torskehaler og Grønlandsruller er nogle af de mange specialiteter, Den kongelige grønlandske Handel eksporterer til hele verden. Royal Greenland. Det er rigtig mad fra Grønland. Sundt og lækkert. [3]