[1] TIDSSKRIFTET GRØNLAND Udgivet af DET GRØNLANDSKE SELSKAB Kraemerhus, L. E. Bruunsvej 10 2920 Charlottenlund Telefon ORdrup 5733 Giro 3476 Redigeret af selskabets bestyrelse (ved Hans Berg, Aqigssiaq Møller og Ib Tøpfer) Ansvarshavende redaktør INGE CHRISTENSEN Baneledet 19 2830 Virum Telefon 01 -855894 De i artiklerne fremsatte synspunkter er forfatterens egne - og står i alle tilfælde for forfatterens eget ansvar Redaktionelle synspunkter i tidsskriftet dækker ikke nødvendigvis i alle tilfælde Det grønlandske Selskabs synspunkter Forsiden: Fot: Keld Hansen (1968) ANNONCEARRANGEMENT HARLANG OG TOKSVIG BLADFORLAG A-S TRYK GULLANDERS BOGTRYKKERI A-S . SKJERN Nr. 9 1973 -21. årgang INDHOLD Regitze Margrethe Søby: Uddrag af Martéraqs selvbiografi 309 Erlendur Patursson: Samarbejde i Nordatlanten .. .. 320 Elin Balslev: Grønlænderhuset i Holstebro .. 329 Aqigssiaq Møller og Leif Aidt: Savalingmiut ingmut nålagker- sornerat qanordligoq nunavtine . . 334 [2] AKTIESELSKABET DANISCO 8, Kristianiagade, 2100 København Ø Eksportør af Aktieselskabet DE DANSKE SPRITFABRIKKERS produkter Havfrisk fra Grønland Grønland er den nordlige halvkugles dybfryser. En verden af sne og Is afgrænset af dybe og krystalklare have, l det iskolde vand vokser fisk og skaldyr så langsomt, at de får et delikat fast kød kendetegnet på høj kvalitet. De store fiskepladser ligger tæt ved kysten. Her tilberedes fangsten på moderne virksomheder straks efter landingen mens den endnu er havfrisk. Rejer, kaviar, laks, benfri torskehaler og Qrønlandsruller er nogle af de mange specialiteter, Den kongelige grønlandske Handel eksporterer til hele verden. Royal Greenland. Det er rigtig mad fra Grønland. Sundt og lækkert. [3]