[1] TIDSSKRIFTET GRØNLAND Udgivet af DET GRØNLANDSKE SELSKAB Kraemerhus, L. E. Bruunsvej 10 2920 Charlottenlund Telefon ORdrup 5733 Giro 3476 Redigeret af selskabets bestyrelse (ved Hans Berg, Aqigssiaq Maller og Ib Tøpfer) Ansvarshavende redaktør INGE CHRISTENSEN Baneledet 19 2830 Virum Telefon 01 - 85 58 94 De i artiklerne fremsatte synspunkter er forfatterens egne - og står i alle tilfælde for forfatterens eget ansvar Redaktionelle synspunkter i tidsskriftet dækker ikke nødvendigvis i alle tilfælde Det grønlandske Selskabs synspunkter Forsiden: Bådeværftet i Egedesminde. Foto: Ib Tøpfer (1969) ANNONCEARRANGEMENT HARLANG OG TOKSVIG BLADFORLAG A-S TRYK GULLANDERS BOGTRYKKERI A-S . SKJERN Nr. 3 1974 - 22. årgang INDHOLD Ellen Boye: Samarbejde rundt om Nordpolen Robert Petersen: Omkring retskrivningsarbejdet for de canadiske inuit ...... Aqigssiaq Møller: De grønlandske fiskere og det nordatlantiske samarbejde .. Thue Christiansen: De grønlandske kommuners fremtidige opgaver ...... Rolf Kjellstrom: 1700-talets gronlåndska sexualmoral .......... Ellen Boye: sikuiuitsoK avangnardleK kaujatdlagdlugo suleKatigingneK 65 71 77 82 90 95 [2] LEVERANDØR TIL DET T^XJ/ KG L. DANSKE HOF KONSERVES FABRIK FYEIHII KOMPAGNI TELEGRAMADRESSE: KONSERVES • TELEFON (09)131470 Havfrisk fra Grønland Grønland er den nordlige halvkugles dybfryser. En verden af sne og Is afgrænset af dybe og krystalklare have, l det iskolde vand vokser fisk og skaldyr så langsomt, at de får et delikat fast kød kendetegnet på hø] kvalitet. De store fiskepladser ligger tæt ved kysten. Her tilberedes fangsten på moderne virksomheder straks efter landingen mens den endnu er havfrisk. Rejer, kaviar, laks, benfri torskehaler og Grønlandsrulier er nogle af de mange specialiteter, Den kongelige grønlandske Handel eksporterer til hele verden. Royal Greenland. Det er rigtig mad fra Grønland. Sundt og lækkert. [3]